Minden eddiginél különlegesebb lesz az idei, jubileumi virágkarnevál

Közzététel dátuma:2019-07-24

Klasszikusok Éjszakája, Debrecen fagyija, kétezer fellépő: elképesztő, egyhetes rendezvénysorozatra számíthatunk.

Az 50. Debreceni Virágkarnevál jubileumi eseményeiről és a Karneváléj Ahogy eddig még nem láttad című arénashow műsorához kapcsolódóan tartottak sajtótájékoztatót szerdán délelőtt a Nagyerdei Stadionban.

Az eseményen részt vett Papp László, Debrecen polgármestere, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, a karnevál főszervezője, Lévai Balázs, a Karneváléj művészeti vezetője, Fekete Katalin, a Kodály Filharmónia igazgató-helyettese, Dávid István, a Limelight Projection Mapping producere, alapítója, Fekete Katalin, a Kodály Filharmónia igazgató-helyettese, Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnöke, valamint Szabadfi Szabolcs, az ország pékje és a kovász mestere.

Papp László hangsúlyozta: a 18 virágkocsiból több is összefogásban valósul meg, valamint a testvérvárosi kapcsolatok is megjelennek a menetben – német, japán és román testvérvárosok is képviseltetik magukat.

Komoly felkészülés előzi meg a rendezvényt, az elmúlt öt évben komoly változások is történtek, hiszen akkor költözött ki a Nagyerdei Stadionba a karnevál, tette hozzá Papp László.

„Azóta jellemző a törekvés, hogy többet, szebbet igyekszünk nyújtani a közönségnek” – jegyezte meg. Az ünnep a Szent Istvánra való emlékezésről is szól. Augusztus 14. és 21. között egy komplett rendezvénysorozat kapcsolódik az ünnephez, különböző korosztályok csatlakozhatnak a programokhoz. Augusztus 21-én este újra meg lehet majd tekinteni a virágkocsikat is, ismertette a polgármester. Debrecen a csíksomlyói pápalátogatáson is képviseltette magát egy kocsival. Példátlan összefogás áll a rendezvény mögött: az eddigi legnagyobb céges hátteret, támogatást tudhatja magáénak az esemény.

A Cseh Sörnapok is színesíti majd a felhozatalt, a bajor sörház is bekerül idén erre a gasztronómiai rendezvényre.

A gálaest a fénypontja a karneválnak: kétezer fellépő, 15 előadóművész és hazánk egyik legnagyobb szabadtéri show-ja várja a debrecenieket.

„Óriási hangulatú rendezvénnyel zárjuk a forgatagot, komoly vonzerővel bíró rendezvény ez, amely akár külföldről is idecsábítja az érdeklődőket” – mondta Papp László.

Szász Jenő elmondta: Szent István Máriának ajánlotta az országot annak idején, ez ma is példamutató. A 450 éves csíksomlyói kegyszobor adta az ötletet, hogy a mai kortárs művészeti világ 55 képviselője egy-egy Mária-alkotással hozzájáruljon a kiállításhoz, ezzel érkeznek a karneválra. Mária palástjával az egész nemzetet őrzi.

Pásztor Sándor kiemelte: ötvenedjére rendezik meg a karnevált, s idén Nagyvárad is képviselteti magát. Elmondta: minden augusztus 22-én elindulnak Székelyhídra a virágkocsikkal, a menet pedig minden útba eső magyarlakta települése megáll majd.

Újdonságok is lesznek: Debrecen fagyija és Klasszikusok Éjszakája

Bódor Edit kiemelte: a debreceni kulturális események és intézmények szimbiózisban vannak egymással. Az ügyvezető emlékeztetett a kedd esti Légy jó mindhalálig-bemutatóra is, amelynek üzenete ma is aktuális.

Az egyhetes rendezvény minden napjának adtak egy-egy virágnevet.

Augusztus 14-én úszógyertyákat bocsátanak vízre az elhunytak emlékére a debreceni köztemetőben, 15-én megsütik Debrecen kenyerét, 16-án a Klasszikusok Éjszakáján vehetünk részt. 17-én a Kossuth téren számos program várható, 18-án rendezik meg a Galiba Fesztivált a kicsik számára, felvonulnak a stadionnál. 19-én már megérkeznek a külföldi csoportok, 20-án este pedig a főszenzációkat tekinthetik meg az érdeklődők. Megtudhattuk: Magna Cum Lauda koncerttel zárul a karneváli hét. A rendezvény során tíz cukrász küzd majd a Debrecen fagyija címért.

Fekete Katalin elmondta: a Kodály Filharmónia ajándéka az ötvenedik szülinapját ünneplő rendezvénynek a klasszikus zene lesz, a Carmina Buranát adják majd elő a helyi zenészek. Miklósa Erika, Haja Zsolt, a Lautitia Kóruscsalád és a Talamba együttes is fellép az est folyamán. Este fél 8-kor kezdődik a program, és négy órán át élvezhetik majd a muzsikát az érdeklődők.

Lévai Balázs aláhúzta: nagy megtiszteltetés nem debreceniként az, hogy ezen a show-n dolgozhatnak a kollégákkal. Elmondta: a legnagyobb kihívás az, hogy a stadion sportesemények megrendezésére épült, itt viszont koncertek lesznek. Az este egyszeri és megismételhetetlen lesz, az élő zene ünnepe.

Az est folyamán fellép ByeAlex, Lovasi András, Szekeres András a Junkiesból, Falusi Mariann, a Karaván Familia, Pál Dénes, Nagy Ervin, valamint debreceni érdekeltségű művészeket is láthatunk majd: Hajdu Steve, Dánielffy Gergő és Nagy Bogi is.

Dávid István elárulta: a 2016-os, Debreceni Egyetemen történt épületvetítés óta nem alkottak hazánkban, a karnevál lesz a következő alkalom, amikor itthon alkotnak. Mint elmondta, az inspirációt a virágok adták. Fényhídként próbálják a belvárost összekötni a stadionnal, valamint a közterek átalakítására is kísérletet tesznek különböző alkotásokkal.

Mint azt Szabadfi Szabolcstól hallhattuk, szülővárosában, Kőszegen gyerekként a televízióban nézte a rendezvényt. A pékmester elmondta, hogy jó kenyérrel látnak majd el mindenkit a városban, egy több száz éves receptet hagy itt a cívisvárosi kollégáknak. Különböző technikákkal dolgozó pékek működnek majd együtt, olyan kenyeret igyekeznek megalkotni, amely jól megy majd a debreceni pároshoz.

A tájékoztatót követően egy minikarnevált is tartottak a támogatók és a sajtó munkatársai részére: fellépett a Debreceni Mazsorett Együttes, a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület, a Hajdú Táncegyüttes művészei és a Bürkös Zenekar, valamint Nagy Bogi és Pál Dénes is.

Forrás: dehir.hu