Újabb sikereket értek el a debreceni néptáncosok

Közzététel dátuma:2019-04-02

Debrecen – Immár 10. alkalommal érdemelte ki a „Kiválóan minősült együttes” címet a Hajdú Táncegyüttes felnőtt kara, de a gyermektáncosok is bebizonyították, hogy méltó utódai a felnőtteknek.

A felnőtt együttesek szakmai minősítő rendszerében ismét a legmagasabb, „Kiválóan minősült együttes” címet érdemelte ki a Debreceni Hajdú Táncegyüttes felnőtt tánckara, immáron megszakítások nélkül a tizedik alkalommal – ezzel a teljesítménnyel pedig egyedülálló a debreceni együttes az országban. A százhalombattai bemutatón a Vízkereszttől Húshagyóig című új műsorukat mutatták be, melyet hamarosan a debreceni közönség is láthat. A felnőtt tánckar március elején bejutott az Országos Felnőtt Néptáncantológiára az Operettszínházba is, ahová mindig az előző év legjobb együttesei és koreográfiái kapnak meghívást.

Az együttes gyermek táncosai is bebizonyították, hogy méltó utódai a felnőtteknek. A Szederinda csoport meghívást kapott az Országos Gyermek Néptáncantológiára, melyet Székesfehérváron rendeztek meg március elején.  A csoportvezetők, Ligetiné Csendom Erika és Lovas Bálint Öhön című koreográfiájával képviselték az együttest a legrangosabb szakmai válogatáson.

Háromévente rendezik meg a művészeti iskolák Országos Tanulmányi Versenyét csoportos néptánc kategóriában, melynek egyik területi válogatóját idén Hajdúnánáson tartották. Az áprilisi döntőbe az együttes Galagonya és Szederinda csoportja is továbbjutott.

A Szederinda csoport bejutott a Tóth Ferenc Országos Gyermektánc Koreográfiai Verseny döntőjébe, amit a hétvégén rendeztek meg Százhalombattán. E rangos megmérettetésen is sikeresen szerepelt a csoport, Arany minősítést érdemeltek ki. Az együttes csoportjai továbbra sem unatkoznak, hiszen számos program vár még rájuk. Április 17-én a Kölcsey Központban tartják az immáron hagyományosnak tekinthető tavaszi gálaműsorukat, melyen az együttes összes csoportja megmutatkozik: az utánpótlás csoportok mellett a kezdő felnőtt csoportok és a felnőtt tánckar is. A Hajdú műhelyben nagy erőkkel folyik a tehetséggondozás is. Négy korosztályban összesen 26 gyermekkel készülnek az április 28-ai Országos Jászsági Szólótánc Versenyre.

Forrás: dehir.hu