Óriás tigris lesz az idei Debreceni Virágkarnevál egyik fő attrakciója

Közzététel dátuma:2018-07-27

16 virágkocsi, 30 művészeti csoport, mintegy 2000 fellépő – 2018-ban is látványos virágkarneválra készül Debrecen. A július 25-i beharangozó tájékoztatón elhangzott, hogy a Karneváléjen, Magyarország legnagyobb arénashow-ján A Dal sztárjai is fellépnek majd. A virágkarnevál másnapján pedig „Táncol a város” címmel esti felvonulásra várják a belvárosba az érdeklődőket.

Több hangárban folyik a munka. A Médiacentrum Debrecen munkatársainak ottjártakor 10 virágkocsi készült egy hangárban, és épp egy „sportautót” vágtak ki hungarocellből. Amint elkészülnek a szobrok, jöhet a szárazvirág-díszítés, de idén a korábbinál több élővirágra számíthatnak a virágkarneválra érkezők. Több százezer szál dáliát használnak majd fel a virágkocsikhoz. Különlegesség, hogy az ország első vidéki állatkertjeként 60 éve megnyílt debreceni állatkertet ünneplő virágkocsin 4,6 méter magas, 13 méter hosszú óriás virágtigris lesz majd látható.

– Tavaly egy kamionnyi virágot kaptunk, most majdnem a dupláját, tehát két kamionnyi fog majd érkezni. Megpróbáltuk a kompozíciókat is úgy tervezni, hogy lehetőleg minél nagyobb felületén élő virág legyen – nyilatkozta Gulyás Tamás, virágkocsikért felelős kivitelező.

A karneváli hét egyik legszínesebb programja volt tavaly a 3D mapping Debrecen főtéren. A református Nagytemplom homlokzatát festették át háromdimenziós panorámavetítéssel. A különleges hangulatú épületvetítés idén sem marad el, és több helyszínen is látható lesz majd.

– Tervezünk egy interaktív épületvetítést a Déri Múzeum bejáratához a homlokzatra. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az emberek a saját testükkel, kezükkel tudják majd befolyásolni a tartalmat – közölte Bordos László Zsolt, 3D mapping művész.

Továbbra is lesz Galiba Fesztivál a családok évéhez kapcsolódva, s a városrészek lakói is díszíthetnek majd kompozíciókat – erről már a virágkarnevált szervező cég vezetője beszélt a beharangozó sajtótájékoztatón. Bódor Edit hozzátette: lesznek emellett újabb programok is 2018-ban, igyekeznek minden korosztály számára megfelelő szórakoztatást nyújtani, úgy, hogy a rendezvényt mindenki a magáénak érezze.

Papp László, a város polgármestere azt mondta: a virágkarnevál és az ahhoz kapcsolódó karneváli hét Debrecen legnagyobb kulturális és összművészeti rendezvénye. Idén pedig nem csak a virágok és programok száma nő meg, de augusztus 21-én egy ráadásnapot is tartanak majd. – Megismételjük a belvárosban a karneváli menetet, koncertekkel és felvonulásokkal. Együtt zárjuk majd egy városközponti rendezvénnyel az egész karneváli hetet, tehát nyugodtan lehet mondani, hogy a város a leggrandiózusabb karneváli hetére készül 2018-ban – hallhattuk a polgármestert.

Természetesen nem marad el Magyarország legnagyobb arénashow-ja, a Karneváléj sem augusztus 20-án a Nagyerdei Stadionban. A fellépők között ott lesznek többek között A Dal című műsor sztárjai is.

(Forrás: dehir.hu)