Nagyszabású kórusversenynek ad otthont a héten Debrecen

Közzététel dátuma:2018-07-06

A hivatalos megnyitóval 2018. július 5-én, csütörtökön este elkezdődött a 28. Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny. Tizenegy ország 21 együttese 5 kategóriában méri össze tudását Debrecenben. A versenyműsorokat július 8-ig, vasárnapig a Kölcsey Központban hallgathatják meg az érdeklődők.

 

A debreceni Idősek és Csökkentlátók Otthonában versenyműsorából adott ízelítőt az Amici Cantates – az együttes is részt vesz a Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen.

A jótékonysági koncertek mellett villámcsődületekkel hívták fel a figyelmet a rendezvényre Debrecen több pontján. Négy nap alatt 11 ország 18 kórusa mutatkozik be városunkban. Érkeztek fiatalok például Kínából, Kanadából és a Fülöp-szigetekről is. Öt kategóriában lehetett nevezni.

A megnyitó ünnepségen Komolay Szabolcs alpolgármester azt mondta: ez a kórusverseny különleges, egyedi karaktere városunk kulturális életének.

– Ma este a szó hatalma megtörik, és a zene fogja átjárni városunk utcáit és tereit megmutatva a világnak azt, ami össze tud tartani nyelvtől függetlenül több száz embert, akik a zene nyelvét használva szólítják meg egymást és a zene iránt fogékony közösséget – hangsúlyozta az alpolgármester.

A rendezvény vasárnapig tart, amikor átadják a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny nagydíját. A nyertes automatikus meghívást kap a jövő évi Kórusmuzsika Európa Nagydíjra.

(Forrás: dehir.hu)