Kortárs magyar drámák fővárosa lesz idén is Debrecen

Közzététel dátuma:2018-03-08

Tavaly szinte egyetlen nap alatt elkelt az összes jegy, s idén is izgalmas kínálatra számíthatnak a nézők – ez is elhangzott a Deszka Fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján.

Az előttünk álló Deszka Fesztiválról tartottak tájékoztatót 2018. március 7-én a Csokonai Színházban. Az eseményen részt vett Papp László polgármester, Ráckevei Anna, a teátrum igazgatója, Gemza Péter művészeti vezető, Gemza Melinda, a CSIP (Csokonai Ifjúsági Program) programfelelőse és Vranyecz Artúr színész. A következő Deszka Fesztivált 2018. április 6. és 14. között rendezik meg.
Az eseményen Papp László kiemelte: a város művészeti, kulturális programkínálata sokat bővült az elmúlt években, a Deszka Fesztivál pedig lehetőséget ad a kortárs dráma bemutatkozására. Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséhez szükség van a minőségi programkínálatra is. Hozzátette: 2017-ben 2,7 milliárd forintból gazdálkodott a kulturális szféra a városban, idén pedig 2,9 milliárd forint a keresztösszeg. Ez fontos előrelépés, mindezek mellett a színház 55 millió forinttal többől gazdálkodhat 2018-ban.
Debrecen a kulturális régiója központja is, hangsúlyozta Papp László, aki elmondta: a fesztivál egyik alapelve, hogy a határon túli művészek és produkciók is bemutatkozhassanak Debrecenben. Komoly jövőképe és perspektívája van ennek a fesztiválnak. Ha elnyeri a város az EKF címet, kiemelt eseményként kezelik 2023-ban a Deszkát.
Ráckevei Anna hangsúlyozta: a bőség zavarával küzdöttek, sok előadás közül válogathattak, és a nézők részéről is igen nagy az érdeklődés. Tavaly az első nap majdnem az összes jegy elkelt az előadásokra. Ez a nyolc nap, amikor bemutathatják a Kárpát-medence kortárs darabjait, rövid idő. Mint felidézte, 200 előadás közül válogathatott három szakember: Mispál Attila, Adorján Beáta és Gemza Melinda – gyakorlatilag az egész Kárpát-medencében néztek előadásokat. Ősbemutatók között keresgéltek, innovatív, a színházi formában, a hazai színjátszásban, a nyelvezetben újító szándékú művek közül válogattak. Több szűrő után 40-50 előadásra szűkítették le a kínálatot.  Ráckevei Anna elmondta: három romániai, egy szerb és egy szlovák előadás is látható lesz, valamint egy idegen nyelvű is: Visky András Pornó című darabja Poznańból, lengyelül. Egy újdonság is lesz: a felhozatalt, etnoszínház is színesíti. Ezzel a debreceni közönség és maga az igazgató sem találkozott korábban, hangsúlyozta Ráckevei Anna. Az Éljen soká Regina! című előadáson borsodi közmunkás asszonyok adnak elő fiktív szövegeket, saját életükről beszélve.
A szakmai beszélgetések is folytatódnak, a fesztivál díszvendége idén Háy János lesz, aki három darabjával szerepel a rendezvényen. A magyar költészet napja is beleesik a fesztivál időtartamába, ebből az alkalomból a Csokonai Színház művésze, Mercs János rendezése, a Szívlapátot lesz látható. Az igazgató hozzátette, könyvbemutató és könyvkiadó bemutató is lesz az eseményen.
Gemza Péter beszélt arról is, hogy idén a korábbi évektől eltérően szerteágazó tematika szerint válogatták a darabokat. A magyar dráma erősödését jelenti az, hogy egyre több témából válogatnak a színházak, látszódik ez a tendencia a darabokon is. Egy zenés-táncos revüvel, a Kempinggel nyit a fesztivál, és Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című előadása is látható lesz majd. Visky András Pornóját már láthatta tavaly a közönség, ezúttal lengyel nyelven kerül színre, a Csokonai Színház pedig a Menekülőket viszi a fesztiválra. A művészeti vezető kilenc különleges előadást emelt ki a felhozatalból kedvcsinálónak.
Vranyecz Artúr, a Menekülők című előadás szereplője hangsúlyozta: igazán hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a színészek is a fesztiválon. Kevés idejük van más színházak előadásait megnézni, így jó az, hogy helyben láthatnak sok kortárs produkciót.  A fesztivál segít a művésztársak megismerésében, a szakmai eszmecserék indításában, sőt még az alkotókkal is beszélgethetnek. Emellett olyan emberekkel is találkozhatnak, akikkel amúgy nem volna rá alkalmuk. A színművész hozzátette: egy írásból nem lehet tudni, milyen lesz a darab, ez „élőben” derül ki, ezért is fontos a részvétel. A színművész reményét fejezte ki, hogy az idei fesztivál is olyan jól alakul majd, mint a korábbi években.
Gemza Melinda elmondta: a Gördeszka Fesztiválon kilenc előadás vonul majd fel, ezeknek helyet a Vojtina Bábszínház biztosít majd. Bábszínházak, kőszínházak és független társulatok egyaránt képviseltetik magukat az eseményen. Lesz regény, klasszikus és népmese adaptáció, valamint kortárs magyar darab is. A színházi nevelés is fontos részét képezi a fesztiválnak, így osztálytermi előadásokat is tartanak a diákoknak: az egyik témája az iskolai zaklatások lesz, ami nagyon is aktuálisnak számít manapság.
Több videóüzenetet küldtek az alkotók a sajtótájékoztató résztvevőinek: Visky András azt hangsúlyozta, hogy Debrecen ténylegesen a kortárs magyar dráma fővárosává vált a Deszka Fesztivál által.
A fesztivál teljes programkínálata elérhető szerda estétől a Csokonai Színház oldalán, 2018. március 9-én reggel 9.00 órától pedig jegyek is vásárolhatók az előadásokra.

(Forrás: debrecen.hu)